BURSA İPEĞİ SORGUN MAHALLEMİZDE HAYAT BULUYOR….
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılında hayata geçirdiği “Bursa İpeği Yeniden Hayat Bulacak” projesi kapsamında faaliyete geçen Muradiye İpek Fabrikası Bursa Kozası’nı Bursa İpeği’ne dönüştürüyor. Aylık 500 kg. ipek üretme kapasitesi olan Muradiye İpek Fabrikası’nda üretilen Bursa İpeği büküm ve boyama işlemlerinin ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’ne getiriliyor.
Hedef Kırsal Kalkınma….
Muradiye İpek Fabrikası’ndan Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’ne getirilen Bursa İpeği yerelde kırsal kalkınmayı hedefleyen ipek halı ve ipek dokuma kurslarında nihai ürüne dönüştürülüyor. Keles, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık, İnegöl ve Mustafakemalpaşa ilçelerinde bulunan 14 mahallede nihai ürüne dönüşen Bursa İpeği üretim ve tasarım işlemlerinin ardından satışa sunulacak.
Sorgun Mahallesi İpek Üretim ve Tasarım Merkezi…
Sorgun Mahallemizde bulunan İpek Üretim ve Tasarım Merkezi 7 adet 120 cm genişliğinde el tipi ipek dokuma tezgahında kumaşa dönüştürülüyor. Üretilen kumaş uygulanan tasarımlarla ev tekstili ve giyim ürünlerine dönüşüyor. 15 kişinin istihdam edildiği Sorgun Mahallesi İpek Üretim ve Tasarım Merkezi kırsal kalkınmanın önemi hususunda iyi bir örnek teşkil ediyor.
Sırada Baraklı ve Dağdibi Mahalleleri Var…
Proje kapsamında restore edilen binalar üretim merkezinin yanı sıra bayanların sosyal yaşamını olumlu yönde etki edecek seçeneklerde sunuyor. Kütüphane ve oturma alanlarıyla bayan sosyal yaşamına katkı koyan ipek halı ve ipek dokuma atölyeleri kırsalda ki yaşam kalitesinin arttığının bir göstergesi olmaktadır. Baraklı ve Dağdibi Mahalleleri’nde açılacak olan ipek halı kurslarında 30 adet ipek halı tezgahı kursiyerlerin yapacağı çalışmalar sonucunda “ HÜDAVENDİGAR “ ismiyle satışa sunulacak.